Film fotagraf: Christer Thurén


Kören Chianti med en jazzkvartett i Klockrike kyrka lördagen den 13 mars 2010.
Medverkande musiker: Björn Liljeblad/piano, Christer Thurén/kontrabas, Andrus Vaht/trummor

KÖREN CHIANTI 1998 - 2013

Kören Chianti verkade med sin dirigent Björn Hagvall 1998 - 2013. Ensemblen hade under denna tid ca 18 sångare (9 damer och 9 herrar) med en mycket varierad repertoar. Som exempel kan nämnas: Villancicos de Navidad (Julsånger från spansk renässans), Duke Ellingtons Sacred Concerts, folkmusikmässan Misa de la Cruz del Sur av Chilenaren Vicente Bianchi och tonsättningar av dikter ur samlingen Children Helping Children (UNESCO 1981). 2012 uruppförde kören produktionen Från mörker till ljus med musik av Björn Hagvall för kör och klassiskt jazzband till 3000 år gamla texter från psaltaren. Kören har under åren gjort ett antal uruppföranden. Några exempel på körens produktioner ges nedan.

Kören Chianti och Red Hot Jazz Band i S:t Lars Kyrka i Linköping den 14 april 2012.

Kören Chianti och Red Hot Jazz Band i S:t Lars Kyrka i Linköping den 14 april 2012.

Från mörker till ljus. Psaltarpsalmer och psalmer med Kören Chianti, solister och Red Hot Jazz Band. (våren 2012)


Nyskriven musik av Björn Hagvall för kör och klassiskt jazzband till 3000 år gamla texter från psaltaren. Psaltarpsalmerna är valda så att de riktigt mörka texterna inleder, varefter texterna successivt blir ljusare och ljusare, för att slutligen avslutas med den jublande 150:e psaltarpsalmen. Psaltarpsalmerna varvas med psalmer där församlingen sjunger tillsammans med hela ensemblen. Insprängt i detta finns även solonummer för Red Hot Jazz Band.

Här kan du lyssna på ett par live-upptagningar från S:t Lars kyrka i Linköping den 14 april 2012 med Kören Chianti och Red Hot Jazz Band.

Psaltarpsalm 139.

Psaltarpsalm 150 med ett avslutande Hallelujah tillsammans med församlingen.

Norrköpings Tidningar den 26/9 2011: "Crossover: Linköpingskörens samarbete med duktiga Red Hot Jazz band var ett fint sätt att berika kyrkomusiken."
Norrländska Socialdemokraten (NSD) den 24/3 2012: "Hagvall ger nytt häftigt liv åt dessa eviga texter ur psaltaren."
Tranås-Posten 18/4 2012: "Programmet är nyskrivet och presenterar på ett utmärkt sätt gamla Psaltarpsalmer i nya mycket vackra melodier och arrangemang."

Scrooge möter Marely´s ande

En Julsaga av Charles Dickens (hösten 2010 & 2012)

En Julsaga är en av Charles Dickens mest älskade berättelser. Den beskriver hur den enstörige gamle girigbuken Scrooge på julnatten, genom mötet med tre vålnader, omvänds till en generös och varm person som vet hur man firar jul. Denna folkkära berättelse finns i mängder av olika versioner. Som film, teaterföreställning, musikal mm.

I körens uppsättning läser skådespelaren Christian Zell den spännande texten varvat med att kören sjunger ett antal av de mest folkkära engelska Christmas Carols tillsammans med en stråkensemble. Hösten 2010 samarbetade vi med Domkyrkans kammarorkester och hösten 2012 gör vi En Julsaga med Linköpings symfoniorkester. Som stämningsmusik till berättelsen spelar stråkensemblen musik av R. Waughan Williams. Dirigent Björn Hagvall.

Hela föreställningen är 1 timme och 20 minuter. Här finner du ett exempel ur föreställningen från en live-upptagning (2010-12-05) i Missionskyrkan i Linköping med hela ensemblen.

Kören Chianti och Bredbandet Jazz Band i Kärna Kyrka

Kören Chianti och Bredbandet Jazz Band i Kärna Kyrka

When The Saints Go Marching In - ett gladjazzprogram med Liunga Vokalensemble, solister och Bredbandet Jazz Band (2008)

Kören Chianti med solister har samarbetat med gruppen Bredbandet Jazz Band i ett konsertprogram baserat på kyrkomusik med sina rötter i New Orleans-jazz, gospels och spirituals. Våra åhörare har även även sjungit med i några psalmer/sånger i samma anda tillsammans med kör och orkester. Det har varit fullt ös i kyrkan med en härlig hela-kyrkan-sjunger-känsla!


Här kan du lyssna till en live-upptagning av Precious Lord från vårt gospelprogram inspelat under en konsert i Katrineholms kyrka den 16 april 2011.

Kören Chianti och en folkmusikgrupp i Tanneforskyrkan

Kören Chianti och en folkmusikgrupp i Tanneforskyrkan

Misa de la Cruz del Sur (Södra Korsets Mässa) av chilenaren Vicente Bianchi med Liunga Vokalensemble och en folkmusikgrupp. (2006/2008)

Södra Korset är den stjärnbild som på södra halvklotet motsvarar norra halvklotets Polstjärna. Stjärnbilden är även en symbol för den sydamerikanska kyrkan. Mässans tio satser representerar typisk folkmusik från de tio olika länderna i Sydamerika. Här finns en hel serie med härliga sydamerikanska rytmer med Brasiliansk samba, Chilensk cueca, en Vidalita från Uruguay och mycket mer.

Orkestern består av quenaflöjt, gitarr/charango, piano, bas och slagverk.


Körens dirigent har ombesörjt att denna härliga mässa nu finns förlagd på LÅDAN Musikförlag.

Kören Chianti och en jazzgrupp i Missionskyrkan i Linköping den 19 april 2009

Kören Chianti och en jazzgrupp i Missionskyrkan i Linköping den 19 april 2009


Duke Ellington Sacred Concerts med Liunga Vokalensemble, solister och en jazzgrupp. (2005/2009)

Concert of Sacred Music uruppfördes 1965 i Grace Cathedral, San Francisco. För Ellington var det den sista stora avgörande milstolpen i hans liv. Under de dryga åtta år som återstod för honom ägnade han så mycket tid som var möjligt åt sin sakrala musik, om vilken han vid något tillfälle sa: ´This is not career, this is personel´. Verket följdes senare av Sacred Concert No. 2 (1968) och Sacred Concert No. 3 som uruppfördes 24 oktober 1973 i Westminster Abbey, sju månader före Ellingtons död. Ur detta rika material har körens dirigent Björn Hagvall valt och bearbetat musiken för kör och liten jazzgrupp. Ellingtons storband är följaktligen reducerat till 5 instrumentalister medan körmaterialet till stor del är Ellingtons eget. Genom att använda kyrkoorgel i jazzgruppen finns mycket av Ellingtons orkesteridéer kvar även i detta mindre format.

Diktsamlingen Children helping children

Diktsamlingen Children helping children

Tonsatta dikter ur diktsamlingen Children helping children (2004)

År 1980 utlyste Unesco och the Radio corporation of America (RCA) en världsomspännande poesitävling för barn under 14 års ålder. Nästan 1 million barn från 57 länder deltog. En internationell jury bestående av poeter och musiker fick den svåra uppgiften att välja ut de 20 bästa dikterna. Samlingen utgavs av Unesco 1981 i Paris under titeln Children helping children, Des enfants s´ adressent aux enfants. Varje dikt kan här läsas på originalspråket med parallellöversättningar till engelska och franska.

I samband med FN-dagen i Linköping 1981 blev Ingrid Eriksson, Linköping, ombedd att tolka några av dikterna till svenska. Så småningom gick hon igenom hela diktsamlingen och den svenska tolkningen Barn hjälper barn gavs ut i sin helhet av Svenska Freds- och skiljedomsföreningen 1983.

Hösten 1982 kom Luleå Vokalensembles dirigent Björn Hagvall i kontakt med diktsamlingen. Han kontaktade UNESCO, Paris, som gav sin tillåtelse att tonsätta dikterna. En handfull tonsättare i Norrbotten skrev musik till drygt hälften av dikterna varefter en serie konserter gjordes runt om i Norrbotten i maj 1983. Kören var även inbjuden av UNESCO att göra konserten i Paris - något som av administrativa skäl aldrig gick att förverkliga.

Kören Chianti i Linköping har nu tagit upp delar av detta material på sin repertoar och därtill har ytterligare några av dikterna tonsatts. Kören sjunger nästan uteslutande på originalspråk (engelska, franska, italienska, spanska, ryska, japanska) och texterna läses i svensk tolkning. Vi kan således konstatera att de två projekten, som helt oberoende av varandra startade i Linköping och Luleå i början av 80-talet, nu har sammanförts av Kören Chianti.

Här kan du lyssna på en live-upptagning av Musique viens från en konsert i S:t Lars kyrka i Linköping våren 2004.