Folkmusik

Norrbottnisk folkmusik för blandad kör

I Norrbottnisk Folkmusik i tre delar blandas vackra kärleksvisor med kraftfulla och burleska låtar. Här finner du en spännande blandning av svensk, samisk och finsk folkmusik. Ett par av visorna är kanske inte riktigt rumsrena, men i vår folkliga tradition blandas drängvisor och snusk med den vackraste kärlekspoesi.

De norrbottniska grupperna Norrlåtar och J P Nyströms har med en fin balans av kunnande och respektlöst nyskapande fört vårt norrbottniska folkmusikarv vidare. Flera låtar i denna samling är hämtade ur dessa gruppers repertoar.

I de fall där originaltexten är på samiska eller finska finns även en översättning så att alla visor kan sjungas på svenska.

Musiken kan beställas från LÅDAN Musikförlag HB.

Här kan du lyssna på fem låtar ur samlingen med Norrbottnisk folkmusik med Luleå Vokalensemble tillsammans med folkmusikgruppen J P Nyströms. Inspelningen är gjord i Festivitetssalen i Luleå 1988.

Norrbottnisk folkmusik del 1


Annat väder är en pigg och rolig visa om svårigheten med att fånga den man har kär.

Den vänaste flickan efter Hans Sandin, Jokkmokk tillhör området snuskiga visor.

Du vind, som bor i skogen Denna vackra melodin är upptecknad 1893 i Rebakuden vid Hornavan av Odal Ottelin. Visan har fått en ny text av Sven Nyberg.

Soldatens brev eller Mordet i Gammelstad är två olika texter på samma melodi. Bägge med stor dramatik!

Norrbottnisk folkmusik del 2


Keksis kväde Antti Mikkelinpoika Keksi (1622-1705) skaldade om den svåra översvämningen i Torneälven 1677. Hans kraftfulla och målande kväde utgör en av de äldsta kända texterna i Tornedalen och Finland. Texten sjungs på ett gammalt runosångstema.

Av hjärtat jag dig älskar är en vackert vemodig visa från Tornedalen om olycklig kärlek upptecknad av Hans Alatalo efter Ture Lampa Kainulasjärvi.

Ultevis är en vacker jojk i sjutakt från Lule lappmark i arrangemang av Torbjörn Paulin efter Mattias Kuoljok, Sirkas sameby.

Norrbottnisk folkmusik del 3


Björndansen tecknades ner 1798 i Kengis Bruk av italienaren Guiseppe Acerbi. Stycket är en fruktbarhetsdans som kan ha anor från medeltiden.

I fyllan och villan är upptecknad av Jan Olofsson efter Sven Henriksson, Strömforssel (1890-1973)

Sameområden är en jojk från norska finnmarken i arrangemang av Torbjörn Paulin.

Visa från Roknäs är en vacker kärleksvisa upptecknad 1893 i Rebakudden vid Hornavan av Odal Ottelin efter Isak Carlssons hustru, bördig från Roknäs.