RUBEN ARCTICUS 1984 - 1996

Trion Ruben Arcticus spelade i första hand som trio men omgav sig gärna även med gästande musiker, sångare, poeter, vuxenkörer och barnkörer.

Trion hade sin förankring i modern pianojazz och arbetade gärna med gränsöverskridande samverkansformer. En väsentlig del av trions repertoar var originalkompositioner av Björn Hagvall.

Trion gjorde förutom egna framträdanden konserter med olika solister såsom Karin Paulin/sång, Olle Strandberg/sång, Karin Krog (Norge)/sång, Jan Allan/trumpet, Allan Lundström/tenorsax, Karin Hammar/trombon, Gunnar Siljabloo Nilson/sång och klarinett, Arno Gullberg/vibrafon, Alexander Fisher (Ryssland)/trumpet, Daniel Kramer (Ryssland)/piano m fl. Gruppen arbetade gärna med jazz och poesi - då främst tillsammans med poeten Sven Nyberg.

Ett antal av gruppens produktioner spelades in och sändes av radio och TV.

Trion bestod av:
Björn Hagvall - piano
Erling Nordlund - kontrabas
Sven-Erik Omberg - trummor

Träffpunkt

Inspelningen är från en turné i Norrbotten i april 1991 med de ryska musikerna Alexander Fisher/trumpet och Daniel Kramer/piano. Här spelar Alexander Fisher trumpet i Björn Hagvalls komposition Träffpunkt tillsammans med trion Ruben Arcticus. Björn spelar här synth. Stycket skrevs från början för ett program med improviserad musik för kyrkoorgel och jazztrio tillsammans med kyrkomusikern Torbjörn Paulin.

Vinterdröm

Noter

En jazzballad av Björn Hagvall med svensk text av Sven Nyberg och en engelsk översättning av Charles Apsey. Inspelningen med trion Ruben Arcticus är från 1995. Noterna är skrivna i Bb dur för att bättre passa en röst medan inspelningen är i F-dur.

Björn Hagvall, Erling Nordlund, Sven-Eric Omberg (fotograf Lena Lahti)


Ruben Arcticus med Karin Paulin och Jan Allan


Tre nya blockflöjtkvartetter...

Winter Music, Spring Music och Summer Music i sviten De fyra årstiderna.
NOTER>BLOCKFLÖJT

( 2021-06-13 )